Investointi lapsiin, äiteihin ja isiin on paras investointi Vantaan tulevaisuuteen

02.06.2021

Vantaalla on mielestäni nyt juuri oikea aika investoida ihmisiin, etenkin ennaltaehkäisevästi lapsiperheisiin: lapsiin, äiteihin ja isiin. Eikö nyt olisi imagollisestikin hyvä aika lunastaa paikka pääkaupunkiseudun lapsiperheystävällisimpänä kaupunkina?

Korona-aikana Vantaalla on keskitetty rahaa ja yhteistä tahtotilaa noin 500 miljoonaa euroa maksavan ratikan suunnitteluun. Surullisesti juuri samanaikaisesti esimerkiksi leikki-ikäisten neuvolatarkastukset on lopetettu, pienten vauvojen tarkastuksia on siirretty yksityiselle puolelle, neuvolan terveydenhoitajia on irtisanoutunut ja kuormittuneiden äitien tai oireilevien lasten pääsy neuvolapsykologin vastaanotolle on useissa tapauksissa evätty.

Monen meidän vantaalaisen lapsiperheen arjen sujuvuuden rattaisiin on heittänyt hiekkaa myös mahdottomuus päästä lähipäiväkotiin. Näin on samalla otettu aktiivinen askel taaksepäin hiilineutraalin Vantaan tavoittelussa, kun äidit ja isät joutuvat ajelemaan omalla autolla eri puolelle kaupunkia kuljettaessaan lapsiaan päiväkotiin.

Aivan kuin surulliseksi lopukseen, nykyinen valtuusto päätti rajoittaa vantaalaisten perheiden aitoa valinnanvapautta alle 1,5 -vuotiaiden hoitomuodossa tekemällä 55 euron leikkauksen kotihoidontuen Vantaa-lisään. Keskustan yritys perua tämä 0,5 miljoonan euron arvoinen leikkaus ei valitettavasti saanut riittävästi kannatusta. Kuntalisän leikkaus on sekä taloudellisesti että symbolisesti meille lapsiperheille huono viesti nykyisten päättäjien lapsiperheystävällisyydestä.

Lasten, nuorten ja lapsiperheiden näkökulmasta nyt ei ole vastuullista vedota siihen, että ratikka ja lapsiperhepalvelut rahoitetaan eri lähteistä. Jos haluamme rakentaa aidosti kestävää tulevaisuutta Vantaalle, kaupunkimme ensisijaisenan strategisena kärkenä tulisi olla nyt lasten ja vanhemmuuden tukeminen nykyajan vaatimalla tavalla.

Ensitöikseen meidän olisi syytä kehittää yhdessä äitien ja isien kanssa Vantaan neuvolatoimintaa. On aika laajentaa näkökulmaa lapsen kasvukäyriin keskittymisestä yhä enemmän myös meidän äitien ja isien kohtaamiseen, hyvinvointiin ja vanhemmuuden tukemiseen. Vantaalaisten neuvolatyöntekijöiden johtamista ja osaamista tulisi kehittää, jotta heillä olisi ajantasaisemmat valmiudet kohdata meitä nykypäivän äitejä ja isiä kokonaisvaltaisesti. Meidän olisi hyödyllistä laajentaa perhekoutsien ja -neuvojien hyvää toimintaa Vantaalla ja tiedottaa niistä paremmin.

Toisekseen Vantaalla tulisi säilyttää perheiden aito valinnanvapaus pienten lasten hoitomuodossa. Lähipäiväkotipaikan turvaamisen lisäksi, uuden kaupunginvaltuuston tulisi palautta kotihoidon Vantaa-lisä kiireesti ennalleen ja edelleen kehittää sitä. Lisäksi kotona pieniä lapsia hoitaville olisi tärkeä tarjota matalammalla kynnyksellä kotipalvelua. Voisimmeko myös mahdollistaa isommille perheille tarvittaessa hoitajan omaan kotiin? Entä laajentaa perhepäivähoitoa hoitomuotona? Kaupungilta saadut selitykset siitä, että halukkaita perhepäivähoitajia ei Vantaalla ole, on ristiriidassa perhepäivähoitajiksi haluavien puheiden kanssa. Onko kyse ollutkin enemmänkin nykyisten päättäjien ja virkamiesten tahdon puutteesta kunnioittaa perheiden omaa viisautta valita omielle pienille lapsilleen sopivin hoitomuoto?

Uskon, että kun kehitämme Vantaata aidosti lapsi-, äiti- ja isämyönteisenä kaupunkina, meillä voisi tulevaisuudessa olla taloudellisesti tasapainoisempi mahdollisuus investoida tarvittaessa ratikkaankin. Eikö olisi mukava, että mahdollisen ratikan, tai vaikkapa sähköbussien, kyytiin nousisi hyvinvoivia lapsia, nuoria, äitejä ja isiä, veronmaksajiakin?

Eeva Tikkanen
Kolmen pienen lapsen äiti
Kuntavaaliehdokas (Kesk.)
Vantaa

Julkaistu Suomenmaa -lehdessä 31.5.2021